blog de cuina ecològica/blog de cocina ecológica

Blog per menjar bé i "sanament" amb receptes senzilles però molt saboroses. Des que a casa mengem només productes ecològics, ens hem adonat que ho trobem tot molt bó, tot i fer una cuina super senzilla i saludable, amb coccions suaus i ingredients frescos. No es només l'alimentació ecològica. Hem arribat aquí, després de preocupar-nos una miqueta per portar una alimentació més saludable, i aixó ens ha fet conèixer aliments, formes de cocció y productes que per sí sols tenen propietats per tenir en consideració. Sense complicar-nos massa, veurem que menjar sà es molt fàcil i agradable.----------------------Blog para alimentarse bien y "sanamente" con recetas sencillas pero muy sabrosas.Desde que en casa comemos solo productos ecológicos, nos hemos dado cuenta de que lo encontramos todo muy bueno, aún cocinando de una manera sencilla y saludable, con cocciones suaves e ingredientes frescos. No es solo la alimentación ecológica. Hemos llegado hasta aquí, después de preocuparnos un poco por llevar una alimentación más saludable, y ésto nos ha dado a conocer alimentos, formas de cocción y productos que por sí solos tienen propiedades que vale la pena tener en cuenta. Sin complicarnos demasiado, veremos que comer sano es muy fácil y agradable.

per començar: com funciona "aixó"

para empezar: como funciona "ésto"

diumenge, 24 d’abril del 2011

Amanida amb poma, nous i tahín


A casa ens agrada molt l’amanida amb tots els ingredients tallats ben petits, de manera que quan ens ho emportem a la boca, hi són tots barrejats. A més, de tant en tant hi afegim poma, o nous, o les dues coses.

Hi posem 1 tomàquet mitjanet/gran, 1 ceba tendra grosseta, unes quantes fulles d’enciam, una poma golden (són del tipus que m’agrada a mí) i nous. També s’hi poden afegir altres ingredients, però aquests són els que utilitzem nosaltres més freqüentment.

Primer tallem la ceba a trocets petits, i la deixem en el bol d’amanir, amb una miqueta de sal, amb un rajolinet de vinagre de poma i una miqueta d’oli. Així sembla que va perdent una miqueta la picantó que pot tenir la ceba, que quan pica, pica. Tot seguit, anem preparant la resta d’ingredients.

Tallem el tomàquet i l’enciam també bastant petit i junt amb la poma i els trocets de nou, ho afegim a la ceba.

Com a nosaltres ens agrada molt el tahín (que és aquesta crema de sésam torrat), en posem un parell de culleradetes en un gotet i ho diluim amb oli, perque sigui més facil d’afegir a l’amanida.


Ho ramenem tot bé i ja està a punt per servir.

Ei! Està boníssima!

Bon profit!

Ensalada con manzana, nueces y tahín


En casa nos gusta mucho la ensalada con todos los ingredientes cortados bien pequeños, de manera que cuando nos la llevamos a la boca, quedan todos mezclados. Además, a menudo le añadimos manzana, o nueces, o las dos cosas.

Ponemos 1 tomate mediano/grande, 1 cebolla tierna grande, unas cuantas hojas de lechuga, una manzana golden (son del tipo que me gusta a mí) y nueces. También se pueden añadir otros ingredientes, pero éstos son los que utilizamos nosotros con más frecuencia.

Primero cortamos la cebolla a trocitos pequeños y la dejamos en el bol de ensalada con un poquito de sal, un chorrito de vinagre de manzana y un poquito de aceite. Parece que así se va perdiendo un poquito el picante de la cebolla, que cuando pica, pica. A continuación vamos preparando el resto de ingredientes.

Cortamos el tomate y la lechuga también bastante pequeño, y junto con la manzana y los trocitos de nuez, lo añadimos a la cebolla.

Como a nosotros nos gusta mucho el tahín (que es esta crema de sésamo tostado), ponemos un par de cucharillas de postre en un vaso y lo diluímos con aceite, ya que así es más fácil de añadir a la ensalada y mezclarlo.



Mezclamos todo bien y ya está a punto para servir.

Ey! Està bueníssima!

Buen provecho!

divendres, 22 d’abril del 2011

Crema de pastanagues


De moment, em sembla que el que més he fet, han estat Cremes. A aquest blog gairebé el podriem anomenar “el blog de les cremes”.
Però bé, ja anirem afegint més cosetes.

La crema de pastanaga es com totes les cremes, senzilla i bona. Però la poso com una idea més per un àpat.


Per aquesta crema, que recorda molt a la de carbassa, pel sabor dolç i pel color, he utilitzat un manat de pastanagues, 2 cebes tendres i una patata mitjaneta.

El procediment es el següent,

Pelo les pastanagues, la patata i les cebes i ho tallo tot a trossos que poso a coure al vapor.

Sense posar-hi cap condiment, ni sal ni res més, espero a que sigui cuit, per retirar la cistelleta i barrejar les hortalises amb l’aigua de la cocció.

Li passo la batedora de mà, li afegeixo una miqueta de crema de llet, que en aquest cas ha sigut de civada i ho acabo de barrejar amb la batedora.

I ja es a punt per consumir.

La crema, igual que la de carbassa queda bastant dolceta, però a nosaltres ja ens agrada així, o sigui que només li posem una miqueta de canyella en pols.

Es una crema que omple bastant, però jo diria que donaria per unes 3 raccions, si volem fer-ho per mes persones hauriem de multiplicar les quantitats. Suposo que sempre es podria posar més patata per allargar, però perderia sabor o sigui que, jo personalment, no ho faria, ja que m’encanta el gust que té amb aquestes proporcions. Però vaja, aixó com tot es una qüestió de gustos.

El que no puc deixar de dir-vos, es que està boníssima!!!

Bon profit!!!

Crema de zanahorias


De momento, me parece que lo que más he hecho, han sido cremas. A este blog casi lo podríamos llamar “el blog de las cremas”.
Pero bueno, ya iremos añadiendo más cositas.

La crema de zanahoria es como todas las cremas, sencilla y buena. Pero la pongo como una idea más para una comida.


Para esta crema que recuerda mucho a la de calabaza, por el sabor dulce y el color, he utilizado un manojo de zanahorias, 2 cebollas tiernas y una patata medianita.

El procedimiento es el siguiente,

Pelo las zanahorias, la patata y las cebollas y lo corto todo a trozos que pongo a cocer al vapor.

Sin poner ningún condimento, ni sal ni nada más, espero a que esté cocido para retirar la cestita y mezclar las hortalizas con el agua de cocción.

Le paso la batidora de mano, le añado un poquito de crema de leche, que en este caso ha sido de avena, pero podría ser de soja o de espelta o de cualquier otra, y lo acabo de mezclar con la batidora.

I ya está a punto para consumir.

Esta crema, igual que la de calabaza queda bastante dulce, pero a nosotros nos gusta así, o sea que solamente le ponemos un poquito de canela en polvo.

Es una crema que llena bastante, pero yo diría que dá para unas 3 raciones. Si queremos hacerlo para más personas, deberíamos multiplicar las cantidades.
Supongo que siempre se podría poner más patata para alargar, pero perdería sabor, o sea que, yo personalmente no lo haría, ya que me encanta el sabor que tiene con estas proporciones. Pero vaya, ésto,como todo, es una cuestión de gustos.

Lo que no puedo dejar de deciros, es que está buenísima!!!

Buen provecho!!!

dimecres, 20 d’abril del 2011

Mercats ecològics

Com he vist que hi ha diverses poblacions en les que es celebren mercats ecològics amb certa regularitat, n’he volgut fer una recopilació i els he posat al marge dret del blog. Imagino que n’hi deu haver més dels que jo he vist, però de moment es la informació que tinc.
Conforme en vagi trobant de nous, els aniré afegint.

En faig un resum a continuació,

Mercat ecològic del Vallès. Es un mercat itinerant que es celebrarà en 4 poblacions del Vallès de la següent manera: 1er dissabte de mes a Sant Quirze del Vallès. 2on dissabte a Cerdanyola del Vallès. 3er dissabte a Barberà del Vallès. 4art dissabte a Rubí. I crec que la cinquena setmana, en els mesos que n'hi hagi, el mercat se celebrarà a Rubí. Ho confirmarem.

Mercat ecològic de Cambrils. La previsió es que es celebri el 1er i 3er dissabte de cada mes durant l'hivern i tots els dissabtes en temporada estival. No sé exactament en quines dates canviarán la periodicitat. El mercat s'ubicarà a la Plaça d'Espanya.

Mercat ecològic de Sant Cugat del Vallés. Es diu “de pagès” però la major part de la seva oferta es ecològica. Es fa a la Pl. Sant Pere el 2on i 4art dissabte de cada mes i quan coincideix amb festiu, es passa a l’anterior o següent dissabte. D’ara a final d’any, segons el seu calendari, tindrà lloc els dissabtes 30 d’abril, 7 i 21 de maig, 4 i 18 de juny, 9 i 30 de juliol, 6 i 27 d’agost, 4 i 24 de setembre, 8 i 29 d’octubre, 12 i 26 de novembre i 10 i 31 de desembre

La Fira Agroecològica del maresme a Teià. Es celebra cada primer dissabte de mes a la Plaça de la cooperativa d’aquesta població en horari de 10:00 a 14:00

El mercat ecològic del maresme a Montgat es celebra cada tercer dissabte de mes a la Plaça Mallorquines d’aquesta població en horari de 10:00 a 14:00.

Món empordà organitza un mercat ecològic itinerant que es celebra en diferents localitats de la zona, de la següent manera: 1er dissabte de mes a Rupià, 2on dissabte a Corçà, 3er. a Verges i 4art i 5è a Torroella de Montgrí. L’horari de 9:00 a 14:00. El primer diumenge de mes, també es fa a Castelló d'Empúries.

El mercat agroecològic de Valls funciona el segon dissabte de cada mes. Allà es poden trobar des de fruita i verdura local i de temporada, fins a llegums, farines, confitures, plantes aromàtiques ... Tot i que actualment s'ha adaptat l'oferta a la demanda de Valls i només hi ha tres parades, la selecció de productes es àmplia i variada. Aquesta informació ha estat facilitada per la pròpia organització. La ubicació es a "Cà Mercadé", al final del Carrer Major.

En el mes de Març s'ha instalat un nou mercat ecològic a la població de Salt. Sembla que es farà tots els dissabtes al costat del mercat municipal.

A Girona a la Plaça Salvador Espriu, es celebra un mercat ecològic els dijous pel matí. Es troba ubicat al costat del mercat municipal.

Ulldecona té mercat ecològic el tercer dissabte de cada mes a la Pl. de l'Església de 10:00 a 14:00.

A Olot tenen un ecomercat setmanal que es celebra els divendres per la tarda de 17:00 a 20:00 al c/del Rengle, prop de la plaça del mercat.

A Sant Martí Vell, també tenen mercat ecològic el segon dissabte de cada mes. Crec que es continúa fent. Jo hi he anat, i es una preciositat, ja que es fa en un poblet molt bonic.

Olesa, té mercat ecològic i de pagés, el primer dissabte de mes de 9:00 a 14:00 a la Plaça de la Sardana.

La major part de la informació l’he extret d’internet, o sigui, que no puc confirmar que sigui del tot correcta, de manera que us recomano que ho confirmeu abans d’anar-hi.

Només hi ha tres llocs dels quals puc assegurar que es correcta la informació, i son els mercats de Sant Cugat del Vallés, el de Valls, i el d'Olesa, que me n’han passat la informació.

En quant als mercats ecològics del Vallès i de Cambrils, son tant recents que no crec que hàgin sofert variació.

També el mercat itinerant entre diversos municipis promogut per Món Empordà té certa fiabilitat, ja que el cap de setmana passat en vaig recollir informació a la fira de la Terra que es celebrava al parc de la Ciutadella.

Mercados ecológicos

Como he visto que hay diversas poblaciones en las que se celebran mercados ecológicos con cierta regularidad, he querido hacer una recopilación y los he puesto en el margen derecho del blog. Imagino que debe haber más de los que yo he visto, pero de momento es la información que tengo.
Conforme vaya encontrando más información, la iré añadiendo.

Hago un resumen a continuación,

Mercado ecológico del Vallés. Es un mercado itinerante que se celebrará en 4 poblaciones del Vallés de la manera siguiente:1er sábado de mes en San Quirze del Vallés, 2º sábado de mes en Cerdanyola del Vallés, 3er sábado en Barberá del Vallés, 4º sábado en Rubí. Y creo que la quinta semana, en los meses en que la haya, se celebrará también en Rubí. Lo confirmaremos.

Mercado ecológico de Cambrils. La previsión es que se celebre el 1er. y 3er. sábado de cada mes durante el invierno y todos los sábados en temporada estival. No sé exactamente en que fechas canviarán la periodicidad. El mercado se ubicará en la Plaza de España.

Mercado ecológico de Sant Cugat del Vallés. Se llama “de pagés”, pero la mayor parte de su oferta es ecológica. Se celebra en la plaza de Sant Pere el 2º y 4º sábado de cada mes y cuando coincide con festivo, se pasa al anterior o siguiente sábado. Desde ahora hasta final de año, según su calendario, tendrá lugar los sábados 30 de Abril, 7 y 21 de mayo, 4 y 18 de junio, 9 y 30 de julio, 6 y 27 de agosto, 4 y 24 de setiembre, 8 y 29 de octubre, 12 y 26 de noviembre y 10 y 31 de diciembre.

La feria agroecológica del maresme de Teià se celebra cada primer sábado de mes en la plaza de la Cooperativa de esta población en horario de 10:00 a 14:00.

El mercado ecológico del maresme en Mongat, se celebra cada tercer sábado de mes en la Plaza Mallorquines de dicha población en horario de 10 a 14:00.

Món Empordà, organiza un mercado ecológico itinerante que se celebra en diferentes localidades de la zona de la siguiente manera: 1er sábado de mes en Rupià, 2º sábado en Corçà, 3º en Verges, 4º y 5º en Torroella de Montgrí. El horario es de 9:00 a 14:00. El primer domingo de mes, también se celebra en Castelló d’Empúries.

El mercado agroecológico de Valls, funciona el segundo sábado de cada mes. Allí se pueden encontrar desde fruta y verdura local y de temporada, hasta legumbres, harinas, confituras, plantas aromáticas, ... Aunque actualmente se ha adaptado la oferta a la demanda de Valls, y solamente hay tres paradas, la selección de productos es amplia y variada. Esta información ha sido facilitada por la propia organización. La ubicación es en “Cà Mercadé”, al final de la Calle Major.

En el mes de marzo se ha instalado un nuevo mercado ecológico en la población de Salt. Parece que se hará todos los sábados al lado del mercado municipal.

En Gerona, en la plaza Salvador Espriu, se celebra un mercado ecológico los jueves por la mañana. Se encuentra ubicado al lado del mercado municipal.

Ulldecona tiene mercado ecológico el tercer sábado de cada mes en la Plaza de la Iglesia de 10:00 a 14:00.

En Olot, tienen un ecomercado semanal que se celebra los viernes por la tarde de 17:00 a 20:00 en la calle del Rengle, cerca de la plaza del mercado.
En Sant Martí Vell también tienen mercado ecológico el segundo sábado de cada mes. Creo que se sigue celebrando. Yo he ido alguna vez y es una preciosidad por todo el entorno.

Olesa, tiene mercado ecológico y de pagés el primer sábado de mes de 9:00 a 14:00 en la plaza de la Sardana.

La mayor parte de la información la he extraído de internet, o sea, que no puedo confirmar que sea del todo correcta, de manera que os recomiendo que lo confirmeis antes de ir.

Solo hay tres lugares de los cuales puedo asegurar que la información es correcta y son los de Sant Cugat del Vallés. el de Valls, y el de Olesa, ya que ellos mismos me han facilitado la información.

En cuanto a los mercados ecológicos del Vallés y de Cambrils, son tan recientes que no creo que hayan sufrido variación.

También el mercado itinerante entre varios municipios, promovido por Món Empordà, tiene cierta fiabilidad, ya que el fin de semana pasado recogí esta información en la fira de la Terra que se celebraba en el Parque de la Ciudadela.

diumenge, 17 d’abril del 2011

Maduixes amb plàtan


Quan arriba aquesta època de l’any, una de les postres que més ens agraden a casa, son les de maduixes amb plàtans.

Es d’una senzillesa extrema, de fet no es una recepta, només es una altre manera de menjar les maduixes, però està tant bó que no puc deixar de posar-ho.

En un bol, barregem trocets de maduixa amb trocets de plàtan i li posem sirop d’atzavara (ágave).

A casa, el sirop d’atzavara s’utilitza com a alternativa al sucre.

També es pot, si es vol, banyar amb suc de taronja. Però llavors no li cal el sirop.

He d’aclarir que parlo de maduixes, quan en realitat es tracta de maduixots. Al maresme en tenim d’una qualitat excepcional.

Està Boníssim!

Bon profit!

Fresas con plátano


Cuando llega esta época del año, uno de los postres que más nos gustan en casa, es el de fresas con plátanos.

Es de una sencillez extrema, de hecho no es una receta, es tan solo otra forma de comer las fresas, pero está tan rico que no puedo dejar de ponerlo.

En un bol, mezclamos trocitos de fresa con trocitos de plátano y le ponemos sirope de ágave (al gusto).

En casa el sirope de ágave se utiliza como altenativa al azúcar.

También se puede, si se quiere, bañar en zumo de naranja. Pero entonces no le hace falta el sirope.

Debo aclarar que hablo de fresas, cuando en realidad se trata de fresones. En el maresme los tenemos de una calidad excepcional.

Y...¡Está buenísimo!

¡Buen provecho!

Sopa de peix


Doncs com estem amb l’estalvi i les sopetes, ara m’he decidit per la sopeta de peix.

La faig amb l’aigua de cocció al vapor del peix, que guardo congelada.
També faig servir les espinetes i els caps del peix, ja que quan vaig a la peixeteria i compro lluç, rap, galls, bacallà fresc, etc., sencers, m’en donen les espines que també congelo per quan vulgui fer una sopa.

Quan tincs els líquids i les espines descongelats, ho poso tot en una olla i li afegeixo alguns grans d’all i unes quantes fulles de llorer.

També li afegeixo aigua si es necessari. En funció de si els brous congelats són suficients o no.

Ho ting una estona bullint i quan ja vull passar a fer la sopa, amb l’ajuda d’un colador, passo la quantitat que necessito a una olla petita. Hi poso una miqueta de sal i quant ja bull li afegeixo unes gambetes petites pelades. Un cop cuites, poso els fideus o la pasta que tingui i ja tenim la sopeta.
Si es vol es pot posar altres peixos per donar més sabor, com algunes galeres, peixet de platja, etc.. però jo no hi poso res més, ja que queda molt gustosa.

En fí, que us he de dir. Em va quedar boníssima!

Bon profit!

Sopa de pescado


Pues como estamos de ahorro y de sopitas, ahora me he decidido por una sopa de pescado.

La hago con el agua de cocción al vapor del pescado, que guardo congelada.
También utilizo las espinas y las cabezas de pescado, ya que cuando voy a la pescaderia y compro merluza, rape, gallos, bacalao fresco, etc., enteros, me dan las espinas que también congelo para cuando quiera hacer una sopa.

Cuando tengo los líquidos y las espinas descongelados, lo pongo todo en una olla y le añado algunos dientes de ajo y unas cuantas hojas de laurel.

También añado agua si es necesario. Depende de si los caldos congelados son suficientes o no.

Lo tengo un ratito hirviendo y cuando ya quiero pasar a hacer la sopa, con la ayuda de un colador, paso la cantidad que necesito a una olla pequeña. Le pongo un poco de sal y cuando ya hierve le añado unas gambitas pequeñas peladas. Una vez cocidas, pongo los fideos o la pasta que tenga y ya tenemos la sopita.
Si se quiere, se pueden poner otros pescados para dar más sabor, como algunas galeras, pescado de playa, almejas, etc... pero yo no le pongo nada más, ya que queda muy gustosa.

En fín, que os voy a decir, ¡Me quedó buenísima!

¡Buen provecho!

Com funciona aquest blog

En aquest blog es pot accedir a totes les receptes i escrits des de diferents punts.

Totes les “entrades”, estàn fetes en català i en espanyol.

Així, si es mira a la part dreta de la pantalla, veureu que hi ha dues columnes, per diferenciar el català de l’espanyol.

D’aquesta manera, en la columna encapçalada per el títol “català”, veurem que hi ha un etiqueta que hi diu a)cat i entre parèntesi el nombre d’entrades que estàn escrites en català.
Si premem sobre aquesta etiqueta, ens apareixeràn en pantalla totes les receptes i escrits fets en català.

El mateix funcionament té la columna següent, però per les entrades en espanyol, que seràn exactament les mateixes (en nombre) que les escrites en català.

Immediatament sota d’aquestes etiquetes, hi ha dúes columnes aquest cop encapçalades pel mot “continguts/contenidos”.
Aquí podrem trobar totes les receptes o escrits que tinguin alguna cosa en comú.

Així, per exemple, si volem veure tots els escrits en els que es parli de pastanagues, haurem de clicar sobre l’etiqueta “pastanaga”, i ens sortiràn totes les entrades que hi hagi amb aquesta etiqueta.

Finalment, a peu de pàgina (s’hi pot accedir prement “fin”), ens trobarem amb un índex d’entrades per ordre alfabètic, igualment separat per dues columnes (cat i esp).
En aquest cas, també clickant sobre la recepte o escrit en qüestió, hi accedirem directament.

He volgut fer un blog accessible a tothom. Espero haver-ho aconseguit.

Sopa amb vegetals


Bé, diuen que el menjar ecològic es més car, i es veritat. També es veritat que quan consumeixes aliments ecològics, et preocupes una miqueta més per portar una alimentació saludable i elimines alguns productes supérflus, com seria la bollería industrial i els productes llaminers de xocolates i d’altres temptacions que a vegades son els que més “castiguen” la cartera a l’hora de fer la compra.

Però no està de més intentar fer una miqueta d’estalvi i aprofitar alguns dels recursos casolans.

Aquí entren els líquids de les coccions al vapor que vaig guardant cada cop que coc verdures.

He agafat tots el líquids que havia congelat de les coccions de vapor i les he utilitzat per fer un brou amb quatre hortalises més que tenía per casa.


Tenia més líquid del que m’esperava i m’ha donat per fer gairebé 3 àpats.

Els brous que tenía eren de mongeta tendra, coliflor, bledes, carbassa, espinacs, cols de bruseles, i no sé si algún altre. Aixó va variant en funció de les verdures que he fet abans.


També li he posat un parell de tires d’alga kombu i uns bolets shiitake (n’hi he posat 6), i ho he posat una bona estona al foc, al menys entre tres quarts d’hora i una hora, ja que l’alga i els bolets necessiten temps per coure’s.


Com que aixó ho he fet en una olleta grossa, n’he agafat una de més petita, li he posat part del brou (el que necessitava per 2 persones), els shiitakes i l’alga kombu i les verduretes que tenía per casa que aquest cop eren 2 pastanagues, 2 cebes, col (un troç) i una patata (mitjaneta).


Quan la verdureta sembla que ja està bastant cuita, se li afegeix la pasta i esperem a que es cogui i ja estarà.

A quí no li faci gràcia, l’alga es pot retirar i no cal menjar-la, però haurà deixat una miqueta de sabor i haurà salat la sopa.

Jo com de costum, no li poso sal al menjar a l’hora de cuinar-lo, sempre hi som a temps d’afegir-la si ho trobem sosso, o posar-hi una miqueta de pebre que també ajuda.

En quant als shiitakes, a nosaltres ens encanten i crec que val la pena tastar-los, son molt suaus i tenen un sabor agradable.

Ei! La sopeta boníssima!

Bon profit!!!

Sopa Vegetal


Dicen que la alimentación ecológica es más cara, y es verdad. También es verdad que cuando consumes alimentos ecológicos, te preoupas un poco más por llevar una alimentación saludable y eliminas algunos productos supérfluos, como seria la bollería industrial y los caprichitos de chocolate y otras tentaciones que a veces son los que más “castigan” la cartera a la hora de hacer la compra.

Pero no está de más intentar ahorrar un poquito y aprovechar algunos de los recursos caseros.

Aquí entran los líquidos de las cocciones al vapor que voy guardando cada vez que cuezo verduras.


He cogito todos los líquidos que había congelado de las cocciones de vapor y las he utilizado para hacer un caldo con cuatro hortalizas más que tenía por casa.

Tenía más líquido del que me esperaba y me ha dado para hacer 3 comidas.

Los caldos que tenía eran de judía verde, coliflor, acelgas, calabaza, espinacas y coles de bruselas.


También le he puesto un par de tiras de alga kombu y unas setas shiitake (he puesto 6), y lo he tenido un buen ratito al fuego, al menos entre ¾ de hora y una hora, ya que el alga y las setas necesitan bastante tiempo para cocerse.


Como que esto lo he hecho en una olla grande, he cogido otra más pequeña y le he puesto parte del caldo (el que necesitaba para dos personas), los shiitakes y una tira de alga kombu y las verduritas que tenía por casa que esta vez era 2 zanahorias, 2 cebollas, col (un trozo) y una patata (medianita).


Cuando la verdurita parece que ya está bastante cocida, se le añade la pasta y esperamos a que se cueza, y ya está.

A quien no le haga mucha gracia, puede retirar la alga y no hace falta que se la coma, pero ésta habrá dejado un poquito de sabor y habrá salado la sopa.

Yo como de costumbre, no le pongo sal a la comida a la hora de cocinarla. Siempre estamos a tiempo de añadirla si lo encontramos soso, o poner un poquito de pimienta que también ayuda.

En cuanto a los shiitakes, a nosotros nos encantan y creo que vale la pena probarlos, son muy suaves y tienen un sabor muy agradable.

¡Ei!¡ La sopita buenísima!

¡Buen provecho!

dijous, 7 d’abril del 2011

Lluç al vapor




Es tant senzill que pot semblar que no es ni una recepta de cuina, però a vegades la simplicitat fa les coses més bones.

Apart es una idea a l’hora de fer el peix, que pot servir perque algunes persones que son reàcies a menjar-ne trobin aquí una manera de consumir-ne, a més, amb moltes ganes.

A casa no erem gens de menjar peix i ara es el que més mengem. I us asseguro que es que ens ve molt de gust.

Quan vaig a la peixeteria, compro un lluç sencer, no molt gran si pot ser. Entre 1 ó 1,200 kg. Li demano a la peixetera que li tregui l’espina i m’el faci a lloms o supremes que li diuen.

D’aquesta manera va molt bé per aquelles persones que com nosaltres son una mica llepafils a l’hora de menjar peix amb espinetes, ja que aquí no n’hi a ni una, donat que també em treu la part de la ventresca que es on n’hi podria quedar alguna.

Jo ho passo per aigua, per netejar-lo una miqueta, i el poso a coure al vapor (es la meva cocció estrella). Es fa amb bastanta facilitat i rapidesa.


Quan es cuit, es pot menjar directament amb una miqueta d’oli. Nosaltres li posem la nostra salseta d’oli amb all i sal. I esta boníssim!!!




Bon profit!!!

Nota: com a nosaltres ens acostuma a sobrar peix, el congelo amb una reixeta, per després poder-ho descongelar i que els líquids de la descongelació no mullin el peix.
En quant a les espines i la ventresca, també les congelo per ulteriors usos en sopetes de peix, per exemple.
També congelo l’aigua de la cocció del lluç per utilitzar en aquestes sopetes.
També quedarà perfecte amb lloms de lluç congelat.

Merluza al vapor



Es tan sencillo que puede parecer que no es ni una receta de cocina, pero a veces la simplicidad hace las cosas más buenas.

Además, es una idea a la hora de cocinar el pescado, que puede servir para que algunas personas que son reacias a comer, encuentren aquí una manera de consumirlo, además, con muchas ganas.

En casa no teníamos mucho hábito de comer pescado y ahora es lo que más comemos. Y os aseguro que nos apetece mucho.

Cuando voy a la pescaderia, compro una merluza entera, no demasiado grande, si puede ser. Entre 1 ó 1,200 kg. Le pido a la pescadera que le saque la espina y que me lo corte a lomos o supremas, como dice ella.

De esta manera va muy bien para aquellas personas que como nosotros son un poco remilgadas a la hora de comer pescado con espinitas, ya que aquí no hay ni una, puesto que también me separan la parte de la ventresca que es donde podría quedar alguna.

Yo lo paso por agua, por lavarlo un poquito y lo pongo a cocer al vapor (es mi cocción estrella). Se hace con bastante facilidad y rapidez.


Cuando está cocido, se puede comer directamente con un poquito de aceite. Nosotros le ponemos nuestra salsita de aceite con ajo y sal. I está buenísimo!!!


Buen provecho!!!

Nota: como a nosotros acostumbra a sobrarnos pescado, lo congelo con una rejilla, para después poder descongelarlo y que los líquidos de la descongelación no lo mojen.
En cuanto a las espinas y la ventresca, también las congelo para ulteriores usos en sopas de pescado, por ejemplo.
También congelo el agua de la cocción de la merluza para utilizar en estas sopitas.
También quedará perfecta con lomos de merluza congelada.

Crema de carbassa



Amb la cremeta de carbassa, em passa una miqueta com amb la crema de carbassó, tot i la facilitat i la semblança amb les altres cremes, la poso per que m’agrada moltíssim i per pensar-hi també.

Per aquesta crema, he utilitzat la carbasseta de la foto. L’he pelat amb un ganivet de tallar pa, ja que té una pell molt dura i bastant difícil de treure.
Jo el que faig, es tallar la carbassa per la meitat i poso la part plana sobre el marbre o la superfície de treball.

La tallo a trossets i la poso a coure al vapor, junt amb una patata mitjaneta i un parell de cebes. Tot tallat a trossos.


Com de costum, no li poso sal ni cap altre condiment.

Un cop s’ha cuit tot, trec la cistelleta del vapor i aboco les hortalisses cuites a l’aigua de cocció i li passo la batedora.

Li afegeixo una miqueta de crema de llet de soja i acabo de batre-ho.

I ja es a punt per servir.

A l’hora de menjar-ho, qui ho vulgui podrà posar-s’hi sal, pebre o el que li calgui. La crema de carbassa es bastant dolceta.

Nosaltres li afegim canyella en pols. Està boníssima.


Bon profit!!!

Crema de calabaza



Con la crema de calabaza, me pasa lo mismo que con la crema de calabacín. Aún siendo tan fácil y a pesar del parecido con las otras cremas, la pongo porque me gusta muchísimo y así también lo recordamos.

Para esta crema, he utilizado la calabaza de la foto. La he pelado con un cuchillo de cortar pan, ya que tiene una piel muy dura y bastante difícil de cortar.

Yo, lo que hago, es cortar la calabaza por la mitad y pongo la parte lisa sobre el mármol o la superficie de trabajo.

La corto a trocitos y la pongo a cocer al vapor junto con una patata mediana y un par de cebollas. Todo cortado a trozos.


Como de costumbre, no le pongo ni sal ni ningún otro condimento.

Una vez se ha cocido todo, retiro la cestita de vapor y vierto las hostalizas cocidas en el agua de la cocción y le paso la batidora.

Le añado un poquito de crema de leche de soja y lo acabo de batir.

Y ya está lista para servir.

A la hora de tomarla, quien quiera puede añadir la sal, pimienta o lo que considere necesario. La crema de calabaza es bastante dulce.
Nosotros le añadimos canela en polvo y queda riquísima.


Buen provecho!!!